Saturday, March 17, 2018

KENAL PASTI PENCUCI WAJAH BERDASARKAN JENIS KULIT ANDA? OILY DAN COMBO SKIN

OILY AND COMBINATION SKIN
CARA MENGENALPASTI: SELALUNYA ANDA AKAN NAMPAK KULIT BERKILAT,
ATAU ADA BANYAK MINYAK BERLEBIHAN PADA MUKA, LEHER, BAHU DAN BELAKANG. ANDA MUNGKIN MERASA SEPERTI INGIN MENCUCI WAJAH ANDA PADA TENGAH HARI APABILA PENGELUARAN MINYAK BERADA DI PUNCAKNYA. DALAM ERTI KATA LAIN, MUDAH MERASA RIMAS.
.
DALAM PADA MASA ITU JUGA, ANDA AKAN NAMPAK PORI-PORI WAJAH ANDA KELIHATAN BESAR ATAU TERSUMBAT DENGAN MUDAH, MENYEBABKAN KULIT GELAP KEMERAHAN. MUDAH MENDAPAT JERAWAT, WHITEHEADS, BLACKHEADS DAN JERAWAT CYST. TETAPI, ANDA JUGA BERUNTUNG KERANA MENGIKUT KAJIAN, KELEMBAPAN WAJAH ANDA ITU DAPAT MENGAWAL KULIT WAJAH ANDA DARI NAMPAK TUA DAN MUDAH KERIPUT ATAU BERKEDUT.
PUNCA SEBENAR IANYA TERJADI:
ADALAH KERANA KALENJAR SEBUM KULIT MEREMBESKAN LEBIHAN MINYAK ( SEBUM ) AKIBAT DARIPADA GENETIK KETURUNAN ANDA. SEBAB-SEBAB LAIN ADALAH HORMON, IKLIM LEMBAB MELIHAT PADA PERSEKITARAN KEHIDUPAN ANDA, AKTIVITI YANG ANDA LAKUKAN DAN KADANGKALA JUGA JIKA ANDA BERADA DI TEMPAT SEJUK SEPERTI DI DALAM AIR-COND SEHINGGA MENGERINGKAN KULIT ANDA. KALENJAR INI AKAN MEMAKSA JUGA MINYAK SEBUM ANDA KELUAR MALAH LEBIH BANYAK TERUTAMA DI SEKITAR HIDUNG DAN DAHI SERTA BELAKANG BADAN. MEREKA YANG BERKULIT MINYAK INI JUGA BERISIKO MEMPUNYAI JERAWAT BELAKANG BADAN.
.
APA YANG PERLU DI ELAKKAN?
PENCUCI YANG BERASASKAN:-
1: MINYAK
2: PENCUCI BERASASKAN BALM DAN CREAMY
3: PELEMBAB YANG JENIS CREAMY ATAU MILKY ATAU KRIM SIANG MELEKIT
4: LIQUID OR CREAM TYPES FOUNDATION.
INI KERANA? MEREKA YANG MEMPUNYAI KULIT BERMINYAK ATAU KOMBINASI INI SEPERTI MUTAN, KERANA KULIT ANDA MAMPU MENYERAP HINGGA KE DALAM PORI BAHAN BAHAN YANG TIDAK ELOK MASUK KE DALAM. SELEBIHNYA IA AKAN TERKUMPUL DI PORI DAN MEMBUATKAN PORI ANDA BERTAMBAH BESAR DAN TERSUMBAT. NAMUN BEGITU, ADA JUGA KAJIAN BERPENDAPAT PENCUCI JENIS BERMINYAK INI BAGUS UNTUK MELAWAN MINYAK SEBUM WAJAH. TETAPI ANDA HARUS BIJAK MEMILIH 'OIL CLEANSING' KERANA ADA BEBERAPA KADAR KEPEKATAN MINYAK SAHAJA DIBENARKAN UNTUK MENJADI CUCIAN PERTAMA BUAT MEREKA YANG MENGALAMI KULIT JENIS BERMINYAK DAN KOMBINASI. CONTOHNYA INNISFREE DI BAWAH INI.
INI KERANA JENAMA INI MENGGUNAKAN BAHAN GREEN TEA DAN KADAR MINYAK YANG DIGUNAKAN SANGAT PARAS PERTENGAHAN.. TIDAK BERBUIH MALAH BAGUS DI JADIKAN CUCIAN PERTAMA SEBELUM MENGGUNAKAN PENCUCI MUKA SEDIA ADA. MALAH JUGA BAGUS MENANGGALKAN MAKEUP BUAT MEREKA YANG BERKULIT MINYAK DAN KOMBINASI.
.
SELAIN ITU, MEREKA YANG MENGALAMI KULIT BERMINYAK INI MEMPUNYAI RAWATAN YANG SEDIKIT LECEH. KERANA, PERLU ADA SEKURANGNYA 3-4 PENCUCI TERMASUKLAH:
1: PRE-CLEANSING SEPERTI INNISFREE
2: CUCIAN SEBENAR SEPERTI PENCUCI WATERBASED SPARKLING SKINCARE YANG SEJUK UNTUK TUJUAN MENGECUTKAN PORI YANG BESAR DAN KAWAL MINYAK WAJAH
3: PERLU ADA PENCUCI BERBENTUK SABUN ORGANIK (PAKAI 2-3 MINGGUN SEKALI UNTUK BALANCE)
4: PERLU ADA SCRUB SEKURANGNYA 3X SEMINGGU
.
AGAK REMEH BUKAN? SEBAB ITU BUAT MEREKA YANG ADA KULIT BERMINYAK ATAU KOMBINASI INI PERLU ELAK SUPPLEMENT YANG MEMPUNYAI KOLAGEN KERANA, KEASLIAN KOLAGEN ANDA SUDAH ADA. JADI TIDAK PERLU BERLEBIHAN UNTUK MENAMBAH KELEMBAPAN DI DALAM BADAN DAN JUGA KULIT. BUKAN ITU SAHAJA, MEREKA JUGA HARUS MENCUCI WAJAH MESTI DALAM 2 MINIT UNTUK BENAR BENAR BALANCE KAN SEMULA PH SKIN MEREKA.
ANTARA SABUN YANG BAGUS PERNAH SAYA GUNA DALAM MENGAWAL PH SKIN.
.
SELAIN DARIPADA PENCUCI WAJAH, MEREKA YANG BERKULIT MINYAK PERLU ADA:-
1: TONER YANG SEJUK BUKAN MIST SPRAY ATAU WATER ESSENCE
2: PELINDUNG MATAHARI BERBENTUK GEL MUDAH MERESAP BUKAN KRIM
3: HANYA PERLU GUNAKAN 2WAY CAKE FOUNDATION ATAU COMPACT POWDER BUKAN LIQUID
4: ELAKKAN MAKANAN TERLALU PEDAS DAN PERLU ADA
5: WIPES TISSUE ATAU TISSUE BUAT MEREKA YANG BERMINYAK.
.
ANTARA COMPACT POWDER DAN PODWER YANG BAGUS DAN MAMPU MENGAWAL MINYAK WAJAH ADALAH:-
INNISFREE NO-SEBUM POWDER
KENAPA IA BAGUS? SEBAB SAYA SUDAH GUNAKAN SENDIRI DAN YES SAYA SEORANG BERKULIT KOMBINASI. IA MEMPUNYAI 1 WARNA SAHAJA, IAITU PUTIH DAN TEKSTUR RINGAN DAN TIDAK MUDAH MENCAIR. DEBUAN-NYA HALUS DAN MAMPU MENGAWAL MINYAK WAJAH DI PORI BERTAHAN LEBIH DARI 6-7 JAM JIKA BERADA DI KAWASAN LUAR YANG TERDEDAH MATAHARI.
IA BERHARGA RM67.
.
KELUARAN THE FACESHOP INI JUGA ANTARA YANG BAGUS JIKA ANDA BUKAN STANDARD LAURA MERCIER. INI KERANA, SAYA CUBA KEDUA DUA JENAMA INI, THE FACESHOP WALAUPUN LEBIH MURAH ( RM50 ) BERBANDING LAURA MERCIER, TETAPI KEDUA DUANYA SANGAT BAGUS DAN TAHAN LAMA UNTUK TIDAK MEREMBESKAN MINYAK DI WAJAH. TETAPI, JENAMA THE FACESHOP INI HANYA POWDER DAN COMPACTNYA SAHAJA YANG BAGUS BERBANDING CORRECTORNYA YANG MUDAH BERMINYAK JUGA ACTUALLY. TETAPI KEDUA DUA INNISFREE DAN THE FACESHOP, APABILA ITU JENAMA KOREA, WARNANYA HANYA SESUAI BUAT MEREKA YANG BERKULIT CERAH :P JADI BAGAIMANA PULA DENGAN MEREKA YANG BERKULIT TAN ATAU BEIGE?
.
SAYA SARANKAN INI 'THE SKIN BALM' BY SPARKLING SKINCARE KERANA:
WARNA: NATURAL BEIGE YANG SESUAI DENGAN KULIT ORANG MALAYSIA
RASA: RINGAN DAN TERUS POWDERY ( MATTE TAPI SHINING )
EKSTRA: IA MENYEJUKKAN WAJAH DAN MENUTUP PORI TERBUKA DAN ANTI SEBUM
BERAT: 50GRAMS TAHAN SEBULAN
KEHEBATAN: TIDAK PERLU LAGI OLES COMPACT POWDER
HARGA: RM85


No comments:

Post a Comment

FOLLOW US ON INSTAGRAM @ALLABOXHQ